Gouda jest serem podpuszczkowym, dojrzewającym, twardym.

Gouda jest serem podpuszczkowym, dojrzewającym, twardym. Produkowany jest z mleka krowiego. Nazwa jego pochodzi od holenderskiego miasta Gouda. Jest zwarty, o maślanym smaku, dobrze się kroi. Produkowany jest w kształcie kręgów z żółtą lub czerwoną woskową otoczką. Miąższ jest kremowy, gładki, z kilkoma dziurkami o nieregularnej wielkości. W zależności od stopnia dojrzałości sera ma on różną kwasowość i słodycz. Każdy ser może mieć zaskakujący i przyjemny smak, zawsze jednak daje się wyczuć posmak orzechów. W trakcie dojrzewania Gouda staje się coraz bardziej pikantna. Ser Gouda jest dobrym źródłem białka zwierzęcego, tłuszczu, fosforu, sodu, wapnia oraz witaminy A i beta-karotenu.
Gouda produkowana jest z mleka krowiego. Po oddzieleniu serwatki ser ten osusza się i dodaje wodę. Następnie masę serową wtłacza się w okrągłe formy i pozostawia na kilka godzin. Po upływie tego czasu ser moczy się w solance, a następnie suszy przez kilka dni. Po tym czasie sery zawija się w odpowiednie tkaniny i pozostawia aby dojrzały. Czas dojrzewania wynosi od kilku dni do nawet 7 lat. Do produkcji 1 kg sera potrzebnych jest 10 litrów mleka.