Nasza feta powstaje z mleka krowiego.

Nasza feta powstaje z mleka krowiego. Najpierw pozyskiwane i dobierane jest mleko z gospodarstwa P. Rmana, które następnie poddaje się procesowi dojrzewania przy udziale kultur starterowych, czyli odpowiednio wyselekcjonowanych drobnoustrojów. Później mleko przechodzi w fazę koagulacji. Powstałą serwatkę umieszcza się następnie w zalewie solnej, dzięki czemu feta staje się wilgotna i nabiera słonego smaku lub słodka bez dodawania do zalewy solankowej.

Feta może być bardziej łagodna lub pikantna, mniej lub bardziej słona. 

Feta jest produktem charakterystycznym – słona i pikantna doskonale komponuje się z warzywami, oliwą oraz owocami morza. Można ją zapiekać, dodawać do farszów oraz podawać do sałatek czy przekąsek. Zawartość tłuszczu w fecie wynosi do 40% - sporo jak na ser, ale przypomnijmy, że to produkt najwyższej jakości, który oferuje nam bogatą dawkę pełnowartościowego białka (ponad 14%), wapń, witaminę A, witaminę K, sód oraz pokaźną dawkę naturalnych probiotyków, które wspierają mikroflorę jelit, a co za tym idzie dbają o naszą odporność. 

Występuje również w słoiczku w zalewie z oleju słonecznikowego.